araber offer i Israel samt obehaglig film

Stötte på en blogg i går.

En 5-åring och dennes mamma dödad av Hizbollahs splitterbomber i en arabisk by i Israel. Andra svårt skadade. Hittills Över 3000 splitterbomber från Hizbollah, vars ledare säger att målet är att ta återställa 1948 års gränsavtal, d v s utplåna Israel från kartan. Ett mål som även har upprepats från Hizbollahs understödjare, Irans diktaturregim. Mer om denna terror, direktupplevd, i bloggposten "Day 30 Bunker Day".

Här en annan fin post från samma blogg, med ett försonande Golda Mier-citat samt ett par mycket angelägna filmklipp. Det första ett ofattbart makabert med Green Helmet (regissör av lik-scener som du hittar info om på länkar i min förr-förra post). Den andra filmen, The Seeds of Hatred, har ett tema liknande den likaledes sevärda mer än timslånga filmen Obsession).

En skillnad mellan israeliska The Seeds of Hatred och Obsession är möjligen att den senare är noga med att säga att (vad jag väljer att kalla) islamofascism inte ska blandas samman med vanlig islam och muslimer, vilket inte görs i följande dock klart sevärda film. Filmen är 10 minuter och fokuserar på vad man lär barn. Hur vanligt det är som filmen beskriver är det kanske svårt att veta, men en uppgift om hur stor andel av barn som kan tänka sig bli självmordsbombare... se och döm själva kritiskt.


VARNING: En nackdel med en film som denna är naturligtvis att den kan öka misstänksamhet och skapa klyftor till de allra flesta samt bra muslimer! Så de antydningar om omfattningen av dålig indoktrinering kan nog ses som lokala/regionala, om än inte obetydliga, fenomen. Ett problem för den islamiska världen att tackla (och naturligtvis inte tolerera).
Efter den nu avslöjade terrorplanen var det förresten svårt att inte koppla till filmens inledande beskrivning av ökade säkerhetsåtgärder som syfte med terror.

Det var allt.


Andra bloggar om: , ,

Comments

One response to “araber offer i Israel samt obehaglig film”

Staffan sa...
15 augusti 2006 14:50

För det första, intressant att du tar upp araber som dött. Jag som trodde att du inte brydde dig alls, nu ser jag att om det kan falla någon skugga på andra araber så spelar det trots allt roll.

Ärligt talat är det direkt störande att du visar en sån hatfylld propagandafilm och tror att du kan komma undan ditt ansvar genom att skriva att man ska döma kritiskt.

"Hur vanligt förekommande det är är svårt att veta?" skriver du. Ja, men du visar ändå filmen som påstår att den palestinska myndigheten är ansvariga för det palestinska hat finns hos i stort sett alla barn. "seeds of hate in an entire generation".

För det första kan misstron hos palestionierna ha något att göra med den israeliska ockupationen och dödandet av deras kompisar och syskon. För det andra är anklgelserna mot den palestinska myndigheten enormt enögda och inte på något sätt oemotsagda.

Du hjälper inte direkt till med att överbrygga missförstånd och hat genoma tt publicera denna film. Det är du som ärt ansvarig för att visa innehållet på din sida. Du kan aldrig frånskriva dig det genom att påtala att filmen du visat kan väcka misstänksamhet och hat. Det är du som ökar misstänksamheten och ökar klyftor.

Det är säkert omöjligt att ens försöka hålla sig tillräckligt neutral och saklig om man tillhör någon av sidorna i denna konflikt. Indoktrineringen är lika stor på den israeliska sidan, barn lär sig även där att döda araber på samma sätt som palestinier lär sig att döda israeler.

Men du Magnus, har lyxen att åtminstonde inte automatiskt falla bort från saklighetskritereriet. Du borde kunna se på konflikten något nyktern och utan hat, mot någon av grupperna på bägge sidor om israels mur.

Och hålla dig ifrån att så ensidigt svartmåla palestinerna som du gär med denna film.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.