Kafka i Kanada

I dag behövs ingen Kafka som skriver Processen.

Ezra Levant på Western Standard, anmäldes för knappt ett år sen till Albertas mänskliga rättighets-kommission för att de publicerat de danska satirbilderna på Muhammed.

Jag hade inte hört om detta fall, men det är tydligt att mänskliga rättigheter (som ju alltmer kommit att användas som ett heligt mantra i politiken) genom att användas på vad som kommit att kallas hatbrott nu verkar hota rätten att yttra sig. Det anmälaren av publiceringen, en imam, tryckte på var visst att Ezra inte tog hänsyn till en yttrandefrihetens begränsning och att Ezra inte kan försvara rätten till publicering. Alltså en anmälan utifrån att yttrandefriheten är villkorad på ett sätt som gör anmälan giltig. (Här finns dokumentation, såsom imamens anmälan med mera.)

Trots anmälans innehåll avvisades den inte och förhör har nu hållits. Här på Ezras hemsida har igår och idag hittills lagts upp sex Youtube-klipp från dessa. Se dem och begrunda!!!

Första klippet: "Opening statement"


Detta vore som om Ulf Johansson, Nerikes Allehandas chefredaktör, skulle stämmas i svensk domstol! Det finns iofs många muslimer här som gärna skulle se att så skedde. På SVT:s Agenda kallade Rawia Morra honom, i hans närvaro, för en extremist av samma sort som Usama bin Laden. Men det finns även de som kommit hit just för att slippa samhällen utan vidsträckt absolut yttrandefrihet!

Kanada lär ha en del multikulturell särlagstiftning, vilka torde innebära tänjande på rättigheter där positiv särbehandling och positiva rättigheter får en ökad betydelse i förhållande till negativa rättigheter. Kanske är det det som spökar? Men om islam i väst fortsätter expandera, såväl i population som i "missnöje", lär såna här stämningar bli vanligare.

Ezra Levant tros vinna fallet, vilket dock kommer att kosta honom en hel del pengar.


Uppdatering: Kan här även nämnas att författaren Mark Steyn på liknande sätt är anmäld till tre Human Rights Commissions i Kanada av en ledare för Canadian Islamic Congress (Atlas). Den som anmälde Ezra är från Islamic Supreme Council of Canada. I min förra post nämnde jag hur 400 islamiska organisationer i Europa ska samarbeta för att "correct the distorted image of Islam", och där kan man ju tro att "libel war" är en ingrediens. Amerikanen Rachel Ehrenfeld har vidare stämts i Storbritannien för en bok om finansiering av islamistisk terror, där hon lämnade in motstämningar men hon kan komma att tvingas förstöra kopior av boken i Storbritannien (Avi Green, Atlas). Samme arabiske mångmiljardär som stämde Ehrenfeld har även tidigare lyckats stoppa brittisk akademisk litteratur (bloggpost).

--
http://kurtlundgren.webblogg.se/2008/january/greiders-nya-samhalle-bara-jag-far-vara-fet.html
Ser förresten att Kurt Lundgren, som åsiktsregistrerades som islamofob i senaste numret av Expo, ska diskutera med Expos Daniel Poohl i något radioprogram.

Grunnar lite löst på Expos islamofobi-artikel som parallell till fallet ovan. Ezras poäng är att han inte ska behöva förhöras men med största motvilja accepterar det. Men Expo är nog anmälda av Kurt, så juridiskt bör väl de avkrävas förklaring. Antar att någon vänsterjournalist på Sveriges Radio kommer att liera sig med Poohl och med "rätt" frågor söka få till "rätt hook" -- att denna blogg är islamofobisk.


-------------------------------------------------------------------------

Löst relaterat i Twingly-pressen:
SvD, DN, Sydsvenskan, HD, Dagen: Vitryss åtalad för Muhammedbilder.
Sydsvenskan: Muslimer som kräver rondellhundsförbud.
Trelleborgs Allehanda: Bibliotek stoppar Vilks.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Comments

One response to “Kafka i Kanada”

Nils Dacke sa...
15 januari 2008 14:35

Tack för tipset om Ezras film-klipp. Han gör verkligen utmärkta uttalanden som många borde se och lyssna på.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.