Nackskott på Hollands yttrandefrihet

Danskt nyhetsinslag den 28 februari, om den kände holländske serietecknaren som går under pseudonymen Gregorius Nekschot:


(Klippet finns även här.)

I förra veckan arresterades Gregorius Nekschot. Översattning av en nyhetsartikel i artikel i DutchNews.nl i fredags:

Parlamentsledamöter över hela det politiska spektrat har bett jusitieminister Ernst Hirsch Ballin att förklara arresteringen av en serietecknare på anklagelser om diskriminering.

Serietecknaren, arbetandes under pseudonymen Gregorius Nekschot, arresterades i tisdags misstänkt för att ha publicerat mot muslimer och mörkhyade människor diskriminerande bilder. Arresteringen följde på ett klagomål mot Nekschot år 2005.

I ett kort uttalande sa Hirsch Ballin att det inte råder någon tvekan om att gränserna för rätten att fritt uttrycka sig begränsats i Nederländerna.

Nekschot, en etablerad serietecknare vars verk bland annat publiceras i magazine HP/De Tijd, släpptes efter att under tisdagkvällen ha hållits i förvar. Hans hus genomsöktes och ett antal av hans verk beslagtogs.

I ett uttalande säger åklagarmyndigheten att serietecknare naturligt är satiriska och ofta förolämpandes andra. Emellertid bröt Nekschots verk gränserna för yttrandefriheten och konstnärlig frihet, sa myndigheten.

"Vi lyfter detta fall upp på högsta nivå" berättade Labours parlamentledamot Ton Heerts för nyhetsbyrån ANP. "Att driva en juridisk process mot en serietecknare är att gå för långt."

Geert Wilders, anti-immigratoinspartiet PVV:s ledare, anklagade allmänna åklagarmyndigheten för diktatoriska tendenser. Arresteringen av serietecknaren är "upprörande och osmaklig", sa Wilders.

Allmänna åklagarmyndigheten utreder för närvarande ett antal formella klagomål mot Wilders, som beskriver islam som en bakåtsträvande och våldsam religion.

Yttrandefrihet på upphällning?

(Hat tip: Gates of Vienna, Gay and Right.)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Comments

One response to “Nackskott på Hollands yttrandefrihet”

Jean Moulin sa...
21 maj 2008 17:22

Tack för informationen.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.